Van Dijk Dakwerken levert 5000 m2 dakbedekking

TAQA heeft samen met partner EBN vlakbij Alkmaar Gasopslag Bergermeer gerealiseerd. De ondergrondse opslag van aardgas is nodig om de komende decennia te zorgen voor een stabiele en gegarandeerde beschikbaarheid van voldoende aardgas in alle seizoenen.

TAQA project bij Alkmaar afgerond
TAQA heeft samen met partner EBN vlakbij Alkmaar Gasopslag Bergermeer gerealiseerd. De ondergrondse opslag van aardgas is nodig om de komende decennia te zorgen voor een stabiele en gegarandeerde beschikbaarheid van voldoende aardgas in alle seizoenen. Gasopslag Bergermeer wordt de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa, met een werkvolume van 4,1 miljard kubieke meter aardgas: ongeveer 10 procent van het jaarlijkse totale gasverbruik van Nederland, en genoeg om te voorzien in het jaarlijkse verbruik van 2,5 miljoen huishoudens.

Voor dit project is door Van Dijk Dakwerken in totaal 5.000 m2 dakbedekking aangebracht op het gebouw waar de installatie voor compressie en gasbehandeling is gevestigd. Gedurende het project mochten er geen werkzaamheden met branders worden verricht. Ter vervanging is er voor gekozen om een één laags bitumineus dakbedekkingsysteem, genaamd BIIG aan te brengen. De dakbedekking is vervolgens gelast met een föhnautomaat. Naast het aanleggen van de dakbedekking heeft Van Dijk Dakwerken alle permanente veiligheidsvoorzieningen verzorgd.

De veiligheidsvoorzieningen tijdens de werkzaamheden waren gedurende het project ook bijzonder hoog. Daarbij moet gedacht worden aan extra hekwerken, brandvertragende kleding, helmen, veiligheidsschoenen, veiligheidsbrillen en geen mobiele telefoons.

Over het Bergermeerveld
In de Bergermeer is in de jaren zestig gas gevonden. Inmiddels is het Bergermeerveld, tussen Alkmaar, Bergen en Heiloo, leeg geproduceerd. TAQA gaat het veld de komende tientallen jaren gebruiken om gas in op te slaan. Op ongeveer 2500 meter diepte zit een poreuze laag zandsteen. In minieme gaatjes in dat zandsteen, waar miljoenen jaren lang gas in heeft gezeten, kan opnieuw gas worden opgeslagen. Het zit daar veilig onder een ondoordringbare zoutlaag van meer dan 20 meter dik, zodat het gas niet kan ontsnappen. In de winter is de vraag naar gas groot. ’s Zomers is de vraag juist kleiner, terwijl de productie van gas gewoon doorgaat. Bij gasopslag wordt in de zomer gas onder de grond opgeslagen om het er in de winter weer uit te halen. De Gasopslag Bergermeer bestaat uit een puttenlocatie waar het gas in en uit het Bergermeerveld wordt gehaald en een installatie op het bedrijventerrein Boekelermeer Zuid 2 in Alkmaar, waar het gas wordt gereinigd en in het leidingennet wordt gepompt. Tussen de puttenlocatie en de gasbehandelingsinstallatie lopen gasleidingen.

Opdrachtgever voor het project was Visser & Smit Bouw te Papendrecht.